Icon of Holy Martyrs of the Armenian Genocide

De icoon van de Heilige Martelaren van de Armeense genocide werd in opdracht van de Catholicos van alle Armeniërs, Zijne Heiligheid Karekin II, gegeven en geschilderd door Tigran Barkhanajyan specifiek voor de ceremonie van de heiligverklaring in 2015 bij het markeren van de 100 jaar van de herdenking van de Armeense genocide.

Het is een uniek werk van iconografie, die de eerste “nieuwe” heiligen van de Armeense Kerk dient te erkennen in verschillende eeuwen: de martelaren die (in de woorden van de officiële gebed van voorspraak) “hun leven tijdens de Armeense genocide voor geloof en voor het vaderland gaven”. De Heilige Martelaren worden geportretteerd in de jurk typische van het Ottomaanse Rijk in 1915, en vertegenwoordigen alle gelederen van de westerse Armeense samenleving: mannen, vrouwen, kinderen en ouderen; kooplieden, intellectuelen, kunstenaars, geestelijken, boeren: allen omgekomen in de brutale misdaad van 1915.

Hoewel het pictogram rechtstreeks het beeld van God de Vader en de Heilige Geest weergeeft, is de figuur van Christus niet expliciet getoond. Echter, de bedoeling van de kunstenaar is dat het aantal het mystieke lichaam van Christus symboliseert: zijn heilige Kerk. Op deze manier zijn alle drie Personen van de Heilige Drie-eenheid aanwezig in het pictogram.

Op de wijze zoals onze Heer bij zijn opstanding, reizen de martelaren van dood naar leven, komende op het terrein van Gods hemelse koninkrijk zoals de Kerk Victorieus. Hun pad wordt begrensd door ontheiligde khatchkars en de verbrijzelde overblijfselen van de Armeense monumenten, wat suggereert dat de eeuwen van de heilige en materiële cultuur verloren zijn gegaan aan de Armeniërs toen ze werden verdreven uit hun historische land.

Zijne Heiligheid Karekin II en een speciale raad van bisschoppen heeft het pictogram goedgekeurd voor weergave als een heilige afbeelding. Het origineel is te zien in het museum van Heilige stoel St. Etchmiadzin, in de Republiek Armenië.