De Bijbel in de Armeense traditie

Op zondag 25 oktober in de viering van de Armeense Culturele Maand, Fr. Mesrop Parsamyan gaf een presentatie in de Jamjamian Culturele Hall na Badarak over “De Bijbel in de Armeense traditie.”

Terwijl de meeste van ons weten de Armeense alfabet werd uitgevonden in 404 AD 405, weinigen van ons kunnen dat de Bijbel was het eerste boek vertaald in de Armeense en als zodanig, het is de oudste ‘monument’ van de Armeense liturair-cultureel erfgoed. De vertaling van de Bijbel werd uitgevoerd door Mesrob Mashdots, Catholicos Sahag en hun directe leerlingen.

Fr. Mesrop opgemerkt dat in de religieuze en kerkelijke geschiedenis van de Armeense natie, de vertaling van de Bijbel wordt beschouwd als een belangrijke mijlpaal en een uitzonderlijke prestatie. De christelijke religie en de Bijbel had een enorme impact op de geestelijke en intellectuele leven van de Armeense natie, en gevormd Armeense cultuur in zijn geheel. Het had een belangrijke rol in de vorming van de Armeense morele waarden en beschaving.

In de Armeense traditie, Fr. Mesrop gezegd, de Bijbel werd vooral gebruikt in de liturgische praktijk van de kerk: de Goddelijke Liturgie (Mass), de dagelijkse liturgische cyclus, de Heilige Sacramenten en andere speciale diensten. Daarnaast, de Bijbel is ook onderdeel van het leven van de gelovigen en wordt gebruikt bij gelegenheden om “heiligen” fysieke leven, werk en aspecten van het dagelijks leven.

Met behulp van een diavoorstelling, Fr. Mesrop legde ook uit dat de Bijbel gebruikt om te worden versierd met een reeks van miniatuur schilderijen, symbolische Bijbelse ornamenten en uitgebreide belettering. De schoonheid, artistieke kwaliteit en waarde van de Armeense manuscripten zijn goed bekend bij de academische wereld. De covers van de Heilige Bijbels werden ook versierd. Over het algemeen waren ze leer gebonden, duurzaam en versierd met geometrische lijnen en metalen kruizen.

Fr. Mesrop concludeerde: “Al deze uitingen van eerbied in de richting van de Bijbel geven de diepe en sterke christelijke geloof van het Armeense volk, evenals een unieke ethos van vroomheid, die eeuwen-diep wortels heeft en blijft bewaard in de ziel van het Armeense volk “.